2 juli 2015

Bidons voor 10.000 basisschoolleerlingen in Maastricht-Heuvelland

Ruim 10.000 basisschoolleerlingen van de stichting MosaLira, stichting kom Leren en kinderen uit het COACH programma van het Maastricht UMC+ ontvangen voor de zomervakantie een bidon van de Stichting Maatschappelijke Projecten Maastricht (SMPM). SMPM wil kinderen met deze actie leren dat water drinken een gezond alternatief is voor suikerhoudende frisdrank en vruchtensappen. Op die manier gaat SMPM de strijd aan met kinderobesitas. 

Uit cijfers van het RIVM blijkt dat de gezondheid in Limburg slechter is dan in de rest van Nederland. Overgewicht en ernstig overgewicht (obesitas) zijn daarop geen uitzondering. Het project ‘Drink Water’ is een van de concrete acties om Limburgse kinderen op jonge leeftijd te wijzen op de voordelen van een gezonde leefstijl.

Bewustwording

Veel mensen zijn zich niet bewust van de hoeveelheid suiker die in sommige drankjes zit. Dat bleek tijdens de open dag van het Maastricht UMC+. SMPM richtte in samenwerking met Mosae Vita een speciale ‘waterbar’ in waar bezoekers werd gevraagd om te raden welk stapeltje suikerklontjes bij welk drankje hoorde. Vrijwel iedereen onderschatte het suikergehalte in vooral sportdranken, chocomel en vruchtensappen. SMPM ziet kraanwater als een gezond, goedkoop en duurzaam alternatief.

Actie

Theo Thuis, voorzitter van SMPM: “We willen kinderen bewust maken van de hoeveelheid suiker in drankjes en water drinken stimuleren. Met deze bidonactie bereiken we ruim 10.000 kinderen. Leerkrachten omarmen het project Drink Water en geven de kinderen verdere uitleg over het drinken van water. We werken samen met partners, zoals MVV Maastricht, om uiteindelijk zoveel mogelijk kinderen in de provincie Limburg te bereiken”.